Etika U Tehnologijama

By Vahid Razavi

Još jedan slom

Nažalost, zahvaljujući neprekidnom stresu na poslu, moja manija se burno vratila. Plašio sam se svog kompjutera i drugih digitalnih uređaja. U 8 ujutro 11. maja 2017. otišao sam u Amazonov ofis u San Franciscu da vratim svoj laptop jer sam imao strašan osećaj da moj šef nadgleda moje online aktivnosti. Isto tako sam bio siguran da su me pratili pripadnici Amazonovog obezbeđenja kad sam prethodnog utorka bio u ofisu u Palo Altu da razgovaram sa svojim šefom.

Kada sam u četvrtak pokušao da vratim laptop u Amazon, ispred ofisa su me pokupili pripadnici policije San Francisca i odveli u Dignity Health Saint Francis Memorial Hospital na psihijatrijsku procenu. U Dignity-ju sam uporno ponavljao da zahtevam transfer u Stanford Hospital da bih video svoje lekare. Osim toga, prošlo je manje od tri dana kako sam otpušten iz Stanforda. Dignity Health odbio je svaki moj zahtev. To je bilo čudno bolničko odeljenje; osećao sam se vrlo neprijatno i zlostavljano. Jurili su me drugi pacijenti. Bio sam zaključan sam u sobi koja je imala anti-Donald Trump grafite. Kada sam mogao da izađem iz sobe, satima sam niz duge hodnike gurao štap na koji sam se oslanjao, ludeći (ili ludeći još više nego što sam već bio poludeo) i pokušavao da nađem izlaz iz te paklene rupe orvelovskog naziva. Negovateljice su mi se činile jedine koje su imale zdravog razuma na celom tom prokletom psihijatrijskom odeljenju. Nisam imao poverenja u svoje dokotore, čak ni u svoje medicinske sestre. Zašto i bih kad nisu hteli da mi odobre transfer u Stanford Hospital? Hrana je bila odvratna. Bila je mnogo bolja u psihijatrijskoj bolnici u Srbiji. Tamo biste bar dobili one divna srpska nacionalna jela, npr. burek za doručak, bogat paprikaš ili debele sočne kobasice sa velikim krompirima za ručak i delikatese poput karađorđeve šnicle – poznate kao „devojački san“, nazvan tako jer izgledom pomalo podseća na falus – za večeru. To je u Beogradu stvarno bio sjajan izbor hrane i prizivao sam te slike nostalgično zahvalan mojim negovateljima tamo sada kad sam bio suočen sa bezdušnim režimom ishrane u Dignity Health-u.

Prebačen sam, bez mog pristanka, na stacionarno odeljenje psihijatrije, gde sam u početku držan na 5150 – zakonska šifra države California za privremeno psihijatrijsko zadržavanje bez saglasnosti individua koje predstavljaju opasnost po sebe ili druge zbog ispoljavanja znakova mentalne bolesti. Ovome je zatim usledio 5250, koji dozvoljava zadržavanje bez saglasnoti do dve nedelje; držali su me skoro 14 dana. Dignity Health je osmi najveći pružalac medicinskih usluga u SAD, ali kad se radi o psihijatrijskom odeljenju, ne obezbeđuju ni mnogo dostojanstva (dognity) niti zdravlja (health) svojim pacijentima, tvrdim na osnovu svog ličnog iskustva tamo. Nikad pre nisam bio u bolničkoj sobi sa grafitima. Štaviše, priručnik za pacijente i politika zaštite privatnosti nisu apdejtovani decenijama, od 2002. Zamolio sam lekare da uklone natpis sa zida jer mi je prisusutvo grafita delovalo uvredljivo, odbojno i krajnje neprihvatljivo za ono kako čovek zamišlja da će izgledati bolničko iskustvo; sumnjam da je moj boravak u baš toj sobi imao za cilj da isprovocira negativnu reakciju s moje strane.

Mog poslednjeg dana na psihijatrijskom odeljenju grafit je uklonjen.

Nakon što su me konačno otpustili iz Dignity Health-a, odmah sam se vratio u kancelarije AWS-a i vratio svoje kompjutere i USB stikove. Naredne nedelje prijavio sam se na psihijatrijsko odeljenje Stanford Hospital-a na dalja ispitivanja. Za vreme tog odsustva, Amazon mi je, na moje iznenađenje, odobrio dugoročno odsustvo s posla iz medicinskih razloga. Razlog koji su naveli što su mi ovog puta odobrili odsustvo bio je isti onaj zbog kojeg su mi prošli put isto to odbili: psihološke smetnje. Sad mi je odobreno dugoročno odsustvo, ali samo na dve godine. Moja poslednja operacija je bila 29. novembra 2017. Razgovarao sam sa svojim lekarima u Stanfordu i oni nisu bili mišljenja da je u mom najboljem interesu, u smislu mog zdravlja, da radim u tako stresnom i neprijateljskom okruženju kao što je ono u AWS-u.

Please follow and like us:
Share